Vaak gestelde vragen

V: Hoe bereik ik de route ?

A: De trein is een alternatief voor de auto en de regionale treinen (“TERs”) stoppen in vele plaatsen tussen de verschillende agglomeraties - Orléans, Blois, Tours, Saumur, Angers, Nantes – die op 1 à 1,5 uur van Parijs liggen. Het is ook een efficiënt middel om verschillende punten met elkaar te verbinden als we niet de hele route aan één stuk willen doen. We kunnen ons heel goed laten vervoeren met de fiets: in de TERs zijn rijtuigen ingericht – aangegeven door middel van een fiets op het rijtuig – om fietstoeristen met hun fiets te ontvangen. Voor meer informatie: www.velo.sncf.com

V: Moet ik mijn eigen fiets meenemen?

A: Ja, als het uw onafscheidelijke reisgenoot is. Zoniet, dan heeft u de mogelijkheid bij zo’n vijftien professionele fietsverhuurders een fiets te huren. Sommigen van hen bieden de service een fiets te huren en deze op een ander verhuurpunt achter te laten, zodat u niet verplicht bent ook de terugtocht te maken.

V: Wat doen we met de bagage?

A: Voor wie het liefst onbepakt en onbezakt wil fietsen, wordt de bagage vervoerd door gespecialiseerde dienstverleners en aangeboden door het netwerk van accommodaties aangesloten bij “Accueil Vélo” of door de fietsverhuurders. U kunt ook fietstassen of karretjes huren om uw bagage zelf te vervoeren.

V: Bestaan er accommodaties speciaal voor fietsers?

A: Ja, hetzelfde netwerk van accommodaties aangesloten bij “Accueil Vélo”, die het charter voor de ontvangst van fietstoeristen hebben ondertekend. Deze accommodaties liggen gemiddeld op een  afstand van minder dan 5 km van de fietsroute. Ze bieden naast specifieke dienstverlening (zoals een energierijk ontbijt), ook een beveiligde fietsenstalling en klein reparatiemateriaal.

V: Moet je een ervaren fietser zijn en kan je de route ook met kinderen doen?

A: Omdat er geen heuvels zijn (op een paar uitzonderingen na), je de duur van de rit zelf kan uitkiezen en er vele haltes zijn waar je kunt uitrusten, is “La Loire à Vélo” een ontspannende, recreatieve fietsroute die toegankelijk is voor iedereen. Het is dus een perfecte route om met het hele gezin te doen. Er zijn vele plekken onderweg waar je halt kunt houden en die ludieke attracties bieden voor kinderen. Geen kompas nodig om je weg te vinden op “La Loire à Vélo” dankzij de vele borden langs de route. Op deze website worden ook speciale trajecten voor tochten voor gezinnen aanbevolen, zij zullen een kostbare leidraad zijn bij het uitstippelen van de route met uw kinderen. Ook in de topogidsen staan adviezen en informatie over de route.

V: Wanneer is “La Loire à Vélo” het beste te berijden?

A: Het hele jaar door is het een prachtig gebied en biedt de route prachtige vergezichten. Maar tussen april en oktober leent het weer zich beter voor fietsen dan in de winter. Bovendien is de Loire een wilde rivier die soms uit zijn oevers treedt, vooral in winter en aan het begin van het voorjaar: tijdens deze zeldzame momenten kan het zijn dat sommige delen van de route onbegaanbaar zijn. De Loire is op de eerste plaats de leefplek van  bewoners, vissers, landbouwers en wandelaars, maar ook van vogels, insecten en bevers… U zult hier dus vele verbazingwekkende ontmoetingen doen, in een sfeer van wederzijds respect.

V: Van west naar oost of van oost naar west?

A: De wind is het enige reliëf van “La Loire à Vélo” maar wel een matig reliëf: de dominante westenwinden drijven de fietstoerist meestal van de oceaan landinwaarts. Maar elke zichzelf respecterende inwoner van de streek zal u zeggen dat de Loire twee gezichten heeft, afhankelijk van of je naar zijn bron rijdt of naar de plek waar de rivier uitkomt in zee. Dat zit hem in het geheim van zijn lichtval.

V: Is de route ‘La Loire à Vélo’ toegankelijk voor stadsfietsen, skeelers, mindervaliden enz.?

A: La Loire à Vélo is een lange fietsroute waar men afwisselend fietst over kleine weggetjes met weinig verkeer, fietsstroken of –paden, wegen en groene wegen. Niet de hele route is toegankelijk voor stadsfietsen en skeelers, want zij hebben een wegdek van goede kwaliteit nodig. Alleen de trajecten over groene wegen – bestemd voor niet-gemotoriseerd verkeer – zijn toegankelijk voor gehandicapten.

V: Is het echt nodig om kaarten mee te nemen?

A: De route ‘La Loire à Vélo’ is aangelegd en bewegwijzerd over de hele lengte, dat wil zeggen 800 km, en in beide richtingen. Toch is precieze documentatie over La Loire à Vélo, zoals een topogids, handig om uw etappes en bezichtigingen te plannen en uw verblijf voor te bereiden. In deze documentatie vindt u niet alleen routekaarten, maar ook praktische en toeristische informatie over bezienswaardigheden, vergezichten, afstanden, accommodaties met label, adres en telefoon van de fietsverhuurders enz.

V: Is het mogelijk in een bepaalde stad een fiets te huren en hem ergens anders terug te brengen?

A: Het is inderdaad mogelijk een fiets te huren op een bepaald punt of hem bijvoorbeeld te laten bezorgen op het station, en hem terug te geven op een ander punt. Raadpleeg hiervoor de rubriek ‘Uw vakantie organiseren – Fietsverhuur’ en de websites van de verschillende verhuurders. U vindt hier alle verhuuradressen en alle informatie die nodig is om uw vakantie voor te bereiden.

V: Mag ik mijn fiets meenemen in de trein?

A: In steeds meer treinen worden fietsen toegestaan, met of zonder reservering, dat hangt af van het soort trein. In de TER worden fietsen bijvoorbeeld gratis en zonder reservering toegestaan, met maximaal 6 fietsen per wagon. In sommige TGV’s, Intercity’s en Interloire zijn speciale ruimtes voor fietsen ingericht, op reservering. Raadpleeg de rubriek ‘Praktische informatie – Naar de route toe

V: Kan je makkelijk halt houden onderweg?

A: Op de route van La Loire à Vélo zijn halteplaatsen aangelegd waar fietsers kunnen uitrusten en genieten van het landschap. Op sommige halteplaatsen kan je picknicken en vind je drinkwater en een fietsenstalling. Op andere haltes, de ‘natuurlijke’ haltes is het leuk om even te stoppen en te genieten van het uitzicht.