La Loire à vélo, weet u wat dat is?

Zin om een fietstocht te maken? Zin om een regio met een overvloed aan natuur en cultuur te ontdekken? Dan is ‘La Loire à Vélo’ geknipt voor u!

La Loire à Vélo, dat is een immense toeristische fietsroute van 800 kilometer lang, een unieke ‘véloroute’ door Frankrijk.  De route is aangelegd in twee richtingen en verbindt Cuffy (ter hoogte van Nevers) met Saint-Brevin-les-Pins (tegenover Saint-Nazaire). Denkt u zich eens in: de route gaat dwars door de regio’s Centre en Pays de la Loire, vlak langs de langste rivier van Frankrijk, de Loire, door een dal waar het wemelt van culturele en natuurlijke rijkdommen.

La Loire à Vélo vormt het westelijke deel van Eurovélo 6, de grote fietsroute dwars door Europa. Elk jaar komen er nieuwe zijroutes bij: de paden van het fietsnetwerk ‘Vélocéan’ met routes langs de Atlantische Oceaan in de Vendée, die van ‘Châteaux à vélo’ rond Blois en Chambord, ‘l’Indre à Vélo’… En ‘La Loire à Vélo’ geeft u vast zin om heel Europa door te trekken op de fiets, voor een groen, cultureel en ecologisch verantwoord toerisme.

En vélo à Tours sur la Place Plumereau En vélo à Tours sur la Place Plumereau © J. Damase
 

Voor koppels, kinderen of soloreizigers

Ongeveer vijftien partners zijn in 1995 begonnen met de aanleg van deze fietsroute voor klein en groot, gezinnen, koppels, vrienden en soloreizigers die allemaal maar één ding willen: er even helemaal uit zijn.

De meeste aanbevolen etappes zijn niet langer dan 40 km, een afstand die door iedereen te doen is en neerkomt op maximaal 4 uur fietsen per dag, met net zoveel pauzes als je wilt.
Of je er nu voor kiest om de fietsroute ‘af te zakken’ met de stroom van de Loire mee of stroomopwaarts naar het punt waar de rivier ontspringt, het hoogteverschil is miniem en door iedereen te overbruggen: 190 m over een afstand van meer dan 700km.

De route heeft geen moeilijke hindernissen en is volledig bewegwijzerd, er is dus geen enkel gevaar.

Het is gewoon een ontzettend leuke route, die alleen nog maar op u wacht!

Een uitzonderlijke fietsroute, dwars door een ruige natuur en de Koningenvallei
En vélo à Saint-Satur En vélo à Saint-Satur © J. Damase

Met ‘La Loire à Vélo’ komt u terecht in een uitzonderlijk cultureel en natuurgebied, dat is ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO als ‘levend cultuurlandschap’.
 ‘La Loire à Vélo’ volgt de laatste wilde rivier van Europa en biedt een tocht door de natuur waar u de verrassend mooie gebieden van de Loirestreek kunt ontdekken: grote verlaten stranden, immense zandbanken of ‘boires’ (dode aftakkingen) die in de zomer droog staan. Het is ook het woonoord van sternen, futen, visarends, blauwe reigers, bevers en vissen van de Loire… U heeft het begrepen, u vindt hier een uitzonderlijke fauna en flora.
 ‘La Loire à Vélo’ gaat dwars door karakteristieke dorpjes en de beroemde Koningenvallei (Blois, Chaumont, Amboise…). U komt met uw fiets tot de voordeur van de kastelen die u het meest intrigeren.