‘La Loire à Vélo’ in cijfers

La Loire à Vélo, dat is een unieke route die al door heel veel fietsers bezocht wordt, een fietsroute voor iedereen en uitstekend geschikt voor fietsvakanties.

eze route is een van de mooiste fietsroutes van Frankrijk. ‘La Loire à Vélo’,  dat is:

  • 800 km ‘freewheelcruise’ (in 2012),
  • Een route dwars door twee regio’s (Centre en Pays de la Loire), 6 departementen (Cher, Loiret, Loir-et-Cher, Indre-et-Loire, Maine-et-Loire, Loire-Atlantique) en 6 agglomeraties (Orléans, Blois, Tours, Saumur, Angers, Nantes).

Het idee van deze interregionale fietsroute is ontstaan in 1995 met de regio’s Centre en Pays de la Loire. Voor dit gigantische project is 52 miljoen euro uitgetrokken. Dit bedrag was nodig om de hele route aan te leggen en te bewegwijzeren.

© E. Caracciolo

Een zeer druk bezochte fietsroute

‘La Loire à Vélo’  is een van de Franse fietsroutes met de hoogste bezoekersfrequentie. Jaarlijks nemen meer dan 800.000 fietsers La Loire à Vélo!

De route trekt veel toeristen, waarvan een derde buitenlanders. Bovenaan staan de Europeanen (Nederlanders, Duitsers, Belgen, Britten…), maar ook toeristen uit verre contreien (Amerikanen, Canadezen, Australiërs…). Zelfs Japanners krijgen de smaak te pakken! Toch is één ding zeker, de route is en blijft op de eerste plaats het ‘troeteldier’ van de Fransen zelf.

SNCF-stations om aan te komen en te vertrekken waar u maar wilt

U begint de grote Loire-tocht waar u maar wilt; en u kunt hem ook op elk moment onderbreken. Vanaf Orléans loopt een TER-lijn langs de rivier. U gaat gewoon naar het station dat het dichtste bij de route ligt) (ongeveer twintig stations op de route, die toegankelijk zijn voor fietsers) en u neemt de eerste de beste trein die stopt, met uw fiets natuurlijk. Ook zijn er langs de hele route ontelbare parkeerplaatsen.

La Loire à Vélo van station tot station

Van 15 juni t/m 15 september 2013 neemt de Interloire uw fiets gratis en zonder reservering mee tussen Orléans en Le Croisic.

Het idee:

De regio’s Centre en Pays de la Loire hebben in de zomer van 2012 samen met de Franse spoorwegen (SNCF) geëxperimenteerd met een nieuwe dienstverlening: aan boord van de Interloire trein, tussen Orléans en Le Croisic, werden speciale wagons ingericht voor het vervoer van fietsen.

Gezien het succes van deze dienstverlening (6000 gebruikers, 92% tevreden klanten) en de groeiende vraag naar dit soort diensten, hebben de partners besloten deze actie in de zomer van 2013 te herhalen. Ze hebben de dienstverlening dit jaar eenvoudiger gemaakt en op een aantal punten verbeterd.

Meer informatie

La Loire à Vélo is een afwisseling van wegen met weinig autoverkeer (37%), groene wegen (27%), wegen zonder doorgaand verkeer (24%) en fietspaden en -stroken (12%). Twee derde van de route loopt langs de Loire. 300 haltes zijn aangelegd om fietstoeristen te ontvangen.

Vind hier de definitie van de verschillende soorten fietspaden

De cijfers spreken voor zich, La Loire à Vélo is de populairste van alle fietsroutes.