Val de Loire UNESCO

De Val de Loire is een paradijs voor liefhebbers van natuur en cultuur. Om die reden is de streek dan ook ingeschreven op de werelderfgoedlijst van Unesco. Alles wordt in het werk gesteld om dit grondgebied te beschermen en er een interessante vakantiebestemming van te maken.

Balade en vélo à Chaumont Balade en vélo à Chaumont © J. Damase

et ‘La Loire à Vélo’ kunt u de Val de Loire ontdekken, een gebied dat sinds 30 november 2000 is ingeschreven op de werelderfgoedlijst als levend Mcultuurlandschap.

La Loire vers Chaumont-sur-Loire La Loire vers Chaumont-sur-Loire © P. Duriez

Het is het grootste ingeschreven gebied van Frankrijk: 280 km lang tussen Sully-sur-Loire (ten oosten van Orléans) en Chalonnes-sur-Loire (ten zuidwesten van Angers). In de Val de Loire heerst harmonie tussen mens en natuur. De kastelen, steden en dorpen, de riviercultuur en wijnproductie liggen in een schitterende natuur, die van de laatste wilde rivier van Europa.

In maart 2002 werd de Mission Val de Loire opgericht door de regioraden van Centre en het Pays de la Loire, die tot doel had dit ingeschreven gebied te beschermen en er culturele en recreatieve initiatieven te ontplooien.

Op welke manier kunnen we beter alle natuurlijke en culturele rijkdommen van het Loiregebied in ons opnemen dan op de fiets?

Ontdek de officiële website van de Val de Loire, werelderfgoed van Unesco

De 3 criteria van de UNESCO om de Val de Loire in te schrijven:

  1.  ‘De site is een meesterwerk van het scheppend talent van de mens’.
  2. ‘De site getuigt van een aanzienlijke uitwisseling van invloeden tijdens een bepaalde periode of in een bepaalde culturele zone, zowel op het gebied van architectuur en technologie, als monumentale kunsten, stadsplanning en landschapsaanleg’.
  3.  ‘De site geeft uitstekende voorbeelden van gebouwen of architectonische of technologische complexen  of landschappen die  een van de belangrijke periodes uit de menselijke geschiedenis  illustreren.’