Gastronomie en Loire-wijnen

De gastronomie in de Val de Loire, een levenskunst

 Rillettes (pastei) en Loire-wijnen, crottin de Chavignol en witte botersaus... De vondsten van de koks en landbouwers in de Loirestreek zijn al heel lang een traktatie voor het hele land. Hier is heel wat stof om eetlust op te wekken!

Terrasses de café sur la place Plumereau Terrasses de café sur la place Plumereau © P. Cornet

Culinaire specialiteiten voor alle smaken

Charcuterie tourangelle : saucissons, rillettes, andouillette et rillons Charcuterie tourangelle : saucissons, rillettes, andouillette et rillons © C. Lazi

De gastronomie van de Val de Loire verleidt de grootste fijnproevers. U houdt van vis? Probeer eens een gerecht van zander of snoek. In een wit botersausje – de beroemde saus uit deze streek, van halfzoute boter, witte wijn en sjalotjes –  zijn ze heerlijk.

U houdt van vlees en charcuterie? Kies voor de ‘géline de Touraine’. Deze kleine zwarte kip met fijn vlees, ook wel ‘Zwarte Dame’ genoemd, is bijzonder smakelijk. Of probeer eens rillons of rillettes de Tours (kaantjes en pastei), worstjes met muscadet of rillauds d’Anjou (varkensschotel). Serveer deze specialiteiten met mogettes (droge witte bonen) en u heeft een gerecht dat voor 100% uit de Loire is!

Fruit zoveel je wilt

Poires tapées Poires tapées © C. Lazi

Primeurgroenten en -fruit zijn er in overvloed in dit Luilekkerland. U vindt appels, peren, kersen, asperges en veldsla van goede kwaliteit en zeer smaakvol, voor heerlijke maaltijden. Als u bij het dessert aangekomen bent, zeg dan geen nee tegen de beroemde Tarte Tatin, de omgekeerde taart uit Sologne. En laat ook de pâté met pruimen uit Angers niet staan. Hij zit boordevol reines-claudes – genoemd naar koningin Claude, de echtgenote van Frans I, die er indertijd al gek op was!

La Loire, een levensgroot kaasplateau

De kazen uit deze streek worden geserveerd in de beste restaurants

Fromages de chèvre AOC et verre de vin Fromages de chèvre AOC et verre de vin © C. Lazi

Hier wordt niet lichtvaardig gedacht over de combinaties van kaas en wijn! De Crottin de Chavignol – het beroemde ronde zachte schimmelgeitenkaasje  – smaakt heerlijk met een Witte  Sancerre. De Sainte-Maure-de-Touraine – bekend om zijn cilindrische vorm en het roggestrootje in het midden – past uitstekend bij een Touraine Sauvignon of een Chinon.

In de Val de Loire worden ook kaasjes op basis van koemelk gemaakt. De Cendré d’Olivet, bijvoorbeeld, heeft een verrassende variatie aan kleuren (as-, hooi- of peperkleurig). En het karakteristieke kaasje Curé Nantais heeft een zalige geschiedenis. Naar men zegt werd het recept hiervan door een geestelijke in de 19e eeuw doorgegeven aan Saint-Julien-de-Concelles, in de wijnstreek van Nantes. Vraag er alstublieft een muscadet bij.

Een eersteklas wijnkaart

Van de Sancerre tot de Muscadet biedt de Loire honderd wijnen!

Les vignobles de l'Anjou Les vignobles de l'Anjou © E. Caracciolo

In de Loirestreek brengen de bodemsoort, de terroir en ook het bijzonder milde klimaat van de streek specifieke wijnen en eersteklas jaargangen voort.

Zoete, droge, bruisende, witte, rode en roséwijnen… Iedereen vindt hier zijn geluk met de beroemde AOC-wijnen uit de streek. Enkele namen om u vast het water in de mond te doen lopen: de Sancerre – een van de bekendste Franse wijnen ter wereld –, Chinon – een rode wijn van grote klasse die ook Gargantua van Rabelais al lekker vond –, Muscadet, Saumur…

Om ze beter te leren kennen neemt u La Loire à Vélo, van de heuvels van de Sancerre tot de streek van Nantes. Ook het proeven van de wijnen staat uiteraard op het programma!

Bier en sterke drank: nog meer streekproducten  

Bier, brandewijn, aperitiefjes en digestiefjes maken ook deel uit van het erfgoed van de Loire

Wist u dit? De streek is ook een ‘natuurlijk bierreservaat’. In sommige steden wordt nog steeds bier gebrouwen, zoals in Sancerre, Orléans (met zijn beroemde ‘Johannique’) en Chambord.

En weet u hoe de Eau de vie de poire William bij ons gemaakt wordt? In de boomgaarden rond Orléans worden de flessen rechtstreeks op de bomen gezet. Ongelooflijk maar waar. Door het fruit in de fles ontwikkelt de brandewijn steeds meer smaak.

Op de route van de distilleerderijen

Distillerie Cointreau près d'Angers Distillerie Cointreau près d'Angers © N. Souto

U kunt uw route ook uitstippelen op basis van de vele distilleerderijen in de streek.

In Saumur is distilleerderij Combier de oudste van de Val de Loire. In Angers kunt u de geheimen doorgronden van de fabricage van Cointreau, de beroemde likeur met sinaasappelextracten, die al gedistilleerd wordt sinds 1849.

In de streek van Angers kunt u de kersenlikeur Guignolet proeven.

Hoe vindt u onze beste restaurants?

Vele keurmerken leiden u

Als u een ommetje maakt via een leuk plattenlandsweggetje, tussen Saumur en Nantes, kruist u een van onze ‘Auberges de Village’. De ontvangst is er vriendelijk, de seizoensproducten altijd vers.

U kunt ook met uw ogen dicht – maar de smaakpapillen wijd geopend –  naar restaurants met het label ‘Cuisineries Gourmandes’, ‘Touraine Gourmande’, ‘Cuisine en Loir-et-Cher’ of ‘Restaurateurs de France’. U wordt hier op uw wenken bediend en kunt u te goed doen aan heerlijke streekgerechten.

De ‘guinguettes’: verse vis en muziek

Laat u in de zomer langs de Loire, in La Poissonnière, Saint-Rémy-la-Varenne, Montjean-sur-Loire of Tours leiden door muziek. U komt dan vanzelf bij de ‘guinguettes’, die leuke tentjes aan het water waar u gefrituurde specialiteiten van de Loire voorgeschoteld krijgt, paling, snoekbaars in witte boter... in een bijzonder gezellige sfeer.

Gastronomie in foto's