La Loire: een machtige natuur

De natuurlijke bezienswaardigheden die wij u hier presenteren, volgen de loop van de Loire stroomafwaarts. Maar de fietsroute is bewegwijzerd in beide richtingen en u kunt ze dus bezoeken in de richting die u zelf wilt.

Oiseaux sur un banc de sable de la Loire - C. Mouton Oiseaux sur un banc de sable de la Loire - C. Mouton © C. Mouton

De Loire: een adembenemend schouwspel

De Loire heeft schitterende, uitzonderlijke landschappen, die voortdurend veranderen. De rivier heeft vele meanders en overal liggen beboste eilandjes en zandbanken. Op de rechteroever kunt u genieten van de kleuren van uitgestrekte graslanden, terwijl op de linkeroever glooiende hellingen zich uitstrekken.

Een schat aan natuurlijke rijkdommen: het regionale natuurpark Loire-Anjou-Touraine

Het natuurpark Loire-Anjou-Touraine strekt zich uit over 2700 km2 tussen Tours en Angers.

Dit complex is een belangrijk onderdeel van het natuurlijke, culturele en historische erfgoed van de Val de Loire. Weet u op welke manier u hem het beste kunt ontdekken? Het antwoord zal liefhebbers van lichaamsbeweging wel aanstaan: met de fiets of over de rivier!

U kunt al fietsend de loop van de Loire volgen over meer dan 150 kilometer of uzelf plezier doen met een riviertocht per kano of kajak, een gabaar of een andere platbodem. En maak u geen zorgen: de Loire is toegankelijk voor iedereen. Het is wel sportief, maar nooit te intensief.

Mooie eilandjes in de Loire

Ile de Béhuard Ile de Béhuard © J.D Billaud / Nautilus

Als u La Loire à Vélo volgt, komt u over het eiland van Chalonnes – het grootste bewoonde eiland van de Loire – en het eiland Béhuard – het enige eiland dat ook een gemeente is.

Via de rivier ontdekt u zo’n zestig eilandjes die her en der in de Loire liggen. Deze stukken land die uit het water oprijzen, met veelzeggende namen (Eendeneiland, Eiland van Waanzin, Schapeneiland, Eiland van Vrijheid, Mooi Eiland, Ganzeneiland, Strijdlustig eiland…), staan soms onder water. Sommige worden bewoond. Maar allemaal laten zij onopgesmukt hun natuurlijke schoonheid zien.

De Loire: een reservoir van in het wild levende dieren

Een ongelooflijk diverse fauna en flora

Sternes Pierregarin, espèce nicheuse Sternes Pierregarin, espèce nicheuse © D. Drouet

De dieren leven hier gelukkig in dit beschermde gebied, langs de Loire. Niet alleen de landschappen zijn spectaculair, ook de dieren mogen er zijn.

Vogels maken graag hun nestje langs de oevers of komen hier even uitrusten op hun trek. U kunt hier bijvoorbeeld sternen tegenkomen, ook wel zeezwaluwen genoemd. U ontwaart kokmeeuwen – die vaak worden aangezien voor zeemeeuwen.

Ook blauwe reigers – de bekendste van de grote waadvogels – laten zich soms zien en verder kleine zilverreigers en witte reigers! En uiteraard is de bever van de Loire nooit ver weg.

Tropische ruimtes in hartje Frankrijk

Over de hele lengte van de rivier tellen we meer dan 1500 plantensoorten. Sommige ervan vinden we alleen terug in tropische rivieren. Dat geeft dus wel aan dat de Loire echt apart is!

De Loire van bovenaf gezien

Stijg op om de Loire te bewonderen!

Er zijn vele punten vanwaar we de Loire en zijn vallei van bovenaf kunnen bewonderen en spectaculaire vergezichten hebben. Een schitterend, kleurrijk landschap ontrolt zich voor onze ogen.

Vanaf de natuurlijke rotspunten kunt u ook Sancerre en zijn beroemde wijngaarden zien liggen. U zult een bezoek aan het La Cédraie de Champtoceaux, met zijn schitterende bloemperken, en de Mont-Glone in Saint-Florent-le-Vieil beslist leuk vinden.

La ville de Sancerre vue de la Tour La ville de Sancerre vue de la Tour © X. Pardessus

Koninklijke uitzichttorens

Ook de door mensenhand geschapen panoramische uitkijkpunten zullen u niet teleurstellen. Vanaf vele plekken heeft u vrij uitzicht over de Val de Loire:

De natuur in beeld